icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Het allerbelangrijkste van midlancen is dat het werk centraal staat"

#Inhoud #Variatie
Jeffrey Verpoort

Allround software ontwikkelaar Jeffrey Verpoort werkt sinds een jaar als midlancer voor EportaConsult. De reden dat hij is overgestapt vanuit de detachering? “Je hebt de vrijheid om zelf je opdrachten te kiezen. Maar het meest belangrijke voor mij is dat het werk weer centraal staat.”

Wat bedoel je met dat ‘het werk centraal staat’?
“Ik ben overgestapt naar EportaConsult vanuit het consultancybedrijf Avanade. Een groot kantoor met mooie klussen, waar ik enorm veel heb geleerd. Maar waar ik op basis van leeftijd en senioriteit steeds meer extra taken moest oppakken zoals het meewerken in salestrajecten of de budgettering van een project. Daarnaast moet je jezelf steeds meer profileren binnen zo’n grote groep mensen om leuke opdrachten te kunnen blijven doen. EportaConsult is een kleinere club waar ze je goed kennen, mét een groot bedrijf achter zich dat het administratieve stuk oppakt. Hierdoor kan ik me focussen op het vooral goed bezig zijn bij een klant.”

En wat betekent het om de vrijheid te hebben je eigen opdrachten te kiezen?
“Een ander aspect van werken bij een groot consultancykantoor is dat ze vooral opdrachten aannemen met een hoge kluswaarde – wat vaak in het westen van het land is. Ik woon zelf in Wageningen en weet na vijf jaar pendelen naar de Randstad wat reizen in de spits écht is. EportaConsult heeft een groot netwerk door heel Nederland, met bedrijven en opdrachten van allerlei groottes. Dit geeft heel veel variatie, minder reistijd en je kiest als midlancer zelf welke opdracht je uiteindelijk aanneemt. Ik kon vorig jaar kiezen uit twee concrete opdrachtvoorstellen én had zelfs de mogelijkheid om te wachten op wat er nog meer in het vat zat.”

Ik wil me niet per se diep specialiseren maar vooral veel dingen weten, blijven leren en in de praktijk brengen.
Jeffrey Verpoort / EportaConsult

Welke opdracht is het geworden?
“Ik ging op gesprek bij de Belastingdienst in Apeldoorn: een leuk team, leuke opdracht en een keer geen commerciële organisatie. Dat vind ik het leuke aan midlancen: je komt op hele diverse projecten terecht bij uiteenlopende bedrijven waardoor je veel van verschillende technieken, werkwijzen en culturen leert. Binnen twee uur na het gesprek werd ik gebeld dat ik aan de slag kon! Ik werk hier nu aan het digitaliseren van alles wat nog op papier binnenkomt – er komt regelmatig nog letterlijk een vrachtwagen in Heerlen binnen met papieren post. Ik heb binnen het agile digitalisatie-team een leidende rol vanuit de technische kant.”

Wat houdt die leidende rol in?
“Op gebied van techniek betekent dit dat ik bezig ben met het uitzetten van de architectuur, het bewaken van de codekwaliteit en samen met het team een toekomstbestendige oplossing neerzetten. Hierin ben ik een echte ‘agile enthusiast’: ik wil een product zo snel mogelijk naar de gebruiker brengen om feedback te verzamelen en verbeteringen door te voeren. De leidende rol betekent ook dat ik mijn collega’s coach op hoe je bepaalde uitdagingen aan kan pakken om tot de beste oplossing te komen. Hier heb ik veel ervaring in opgedaan toen ik een tijd als scrum master heb gewerkt. Ik kwam er toen wel achter dat ik vooral vanuit de techniek wil coachen. Mijn huidige opdracht sluit hier heel goed bij aan!”

Alleen programmeren is tegenwoordig niet meer voldoende, je moet als persoon echt passen binnen het bedrijf.
Jeffrey Verpoort / EportaConsult

In de IT-branche wordt het steeds belangrijker dat de opdracht, opdrachtgever en opdrachtnemer goed op elkaar aansluiten. Hoe kijk jij hier tegenaan? 
“De markt zit nu vol met freelancers, het aanbod is een stuk groter dan een aantal jaar geleden. Bij bedrijven is juist een tekort aan IT’ers, dus je zou denken dat dat elkaar opheft. Het probleem zit ‘m echter in het vinden van de juíste mensen die niet alleen de juiste technische kennis hebben maar vooral ook de communicatieve vaardigheden en motivatie. Of vanuit de freelancer gedacht: het vinden van de juiste opdracht die past bij wat ze zoeken. Door te midlancen lift je mee op de kennis van de markt en de beschikbare opdrachten: bij EportaConsult weten ze wie ik ben, waar ik goed in ben en waar ik naar zoek in een opdracht. Daardoor krijg je veel betere matches die voor langere termijn een oplossing bieden. Ik ga nu bijvoorbeeld al mijn tweede traject in bij de Belastingdienst.”

Hoe zorgt EportaConsult dat ze jou als persoon goed kennen en coachen?
“Ik heb regelmatig contact met mijn business manager Merel. We praten over wat ik belangrijk vind, wie ik ben als persoon en of de opdracht die ik doe nog past bij hoe ik me verder wil ontwikkelen. En ze komt langs bij de opdrachtgever om het andersom ook te toetsen: pas ik nog wel bij de opdracht? Het laatste half jaar ligt er vanuit EportaConsult een sterke focus op onze soft skills. Je moet anderen mee kunnen nemen, meedenken met de organisatie en je eigen inbreng kunnen geven. Hiervoor worden kennissessies georganiseerd en we krijgen coaching hoe je jezelf binnen een organisatie staande houdt.”

Wil jij je - net als Jeffrey - aansluiten bij het team van EportaConsult?

Bekijk de vacatures
John van Lieshout

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over een van de bedrijven van The Human Network? We gaan graag met je in gesprek.